Вие сте тук:Образование

Пещера. От 29 до 31 октомври 2014 г., РИО- Пазарджик съвместно с Община Пещера организираха и проведоха Областна конференция, съобщи Ружка Стоянова-Семерджиева от местната администрация. По време на форума бяха представени добри практики под наслов "Учителят- творец и новатор.

Проявата е посветена на 1 ноември- Ден на Народните будители. Над 160 представители от областите Пазарджик, Пловдив, Смолян, Бургас и София- област взеха участие в конференцията, подчерта Семерджиева. В СОУ"Св. КЛ. Охридски" в пет секции бяха представени 103 доклада обобщаващи дейности реализирани в детските заведения и училищата.

Днес участниците в конференцията ще проведат педагогически визити. Предстоят открити уроци, по-късно през деня в Читалище „Развитие" ще бъде отчетена работата от визитите, конкретизира Семерджиева.

С празничен концерт ще бъде закрита Областната конференция, в която участие взеха Ваня Трайкова- представител на Министерство на образованието и науката, Кметът на община Пещера Георги Козарев и Аанастасия Младенова- председател на местния парламент.

Незабравими за участниците ще останат посещението им в крепостта „Перистера". За гостите и участниците в мероприятието беше представен възстановка-спектакъл на исторически и военни сцени, и събития от епохата на крепостта "Перистера" - IV- V век пресъздаден от школата "Багатур" - Стара Загора. Участниците посетиха църквата "Св. Петка", Сахата и местния исторически музей.

Пещера. Вчера служители от UNICEF проведоха съвместен семинар с ученици от ОУ "Любен Каравелов" и ПГЛПМ „Васил Левски". Форумът стартира със запознаването на учениците с Конвенцията за правата на детето, след което представителите на UNICEF обясниха и представиха пред децата как се правят професионални снимки и колажи. Участниците в семинара имаха възможността да създадат свои фотографии, които да отразяват правата на децата. Учениците направиха своите професионални снимки, които ще бъдат изпратени за участие в инициативата УНИЦЕФ фоторепортери.

Ден на информационното общество

Събота, 04 Октомври 2014 08:47

На 4 октомври, в България е професионален празник на специалистите по компютърна техника, информационни технологии и автоматика. Празнува се от 2007 г., по решение на Министерския съвет. 4 октомври е рождената дата на Джон Атанасов, чийто принос в развитието на компютърната техника е световно признат. Той е роден през 1903 г. в Хамилтън, щата Ню Йорк. Неговият баща Иван Атанасов е български емигрант от с. Бояджик, Ямболско. Майката му Айва Луцена Пърди е учителка по математика. Джон Атанасов се дипломира като бакалавър по електроинженерство през 1925 г. в Университета Гейнсвил, Флорида, а през 1926 г. защитава магистърска степен по математика в Щатския колеж на Айова. В периода 1939-1941 г. Джон Атанасов и Клифърд Бери в Щатския колеж на Айова работят по направата и усъвършенстването на ABC (Atanasoff-Berry Computer), както е наречен първият компютър, който никога не е патентован.

Във връзка с предстоящите избори за Народно събрание на 5 октомври 2014 г.  Министерството на образованието и науката определя деня след вота - 6 октомври 2014 г. (понеделник), за неучебен ден във всички училища на територията на Република България. На повечето места в страната изборните секции се разполагат в учебните заведения. Тъй като е необходимо технологично време за почистване и подреждане на класните стаи след гласуването в училищата и с цел възстановяване на подходящата учебна атмосфера и обстановка, денят след вота се освобождава от учебни занимания.

Със заповедта на министъра  на образованието и науката  доц. Румяна Коларова учебното съдържание за неучебния ден по съответните предмети ще бъде преструктурирано от учителите, одобрено от директорите на училищата и съгласувано с началниците на регионалните инспекторати на образованието. По този начин неучебният ден няма да се отрази на обучителния процес в училищата. 

Пещера. В общинските детски градини и училища в Пещера, Радилово и Капитан Димитриево са налице необходимите условия за обезпечаване на образователно-възпитателния процес през учебната 2014/2015г., увери Георги Козарев- кмет на община Пещера по повод 15 сепември. В детските градини тази година ще бъдат възпитавани 577 деца, като 256 от тях са на 5 и 6 години. Материалната база на детските градини в община Пещера е в добро състояние и отговаря на санитарно-хигиенните норми и изисквания за отглеждане и възпитание на деца. Очакваният общ брой на учениците в общинските училища за 2014/2015г. е 1 700. Сградната база е в отлично състояние, както и материалната база в учебните заведения. Осигурени са правоспособни педагогически специалисти по всички учебни предмети за всички класове и необходимия помощен персонал. Козарев ще присъства на откриването на учебната година в НУ "Михаил Каролиди", съобщиха от пресцентъра на местната администрация. 

Пазарджик. 425 000 лева са изплатени от дирекциите „Социално подпомагане” в област Пазарджик за еднократната целева помощ за ученици, записани  в първи клас на държавно или общинско училище, за покриване на част от разходите в началото на учебната 2014/2015 г.. Сумата от 250 лева са получили родителите на 1703-ма първолаци, а подадените до момента молби в областта са 1800, съобщи директорът на Регионалната дирекция за социално подпомагане в Пазарджик Цветелина Арапова. Подадените през тази година са със 100 в повече от 2013, а отпусната сума за еднократната помощ с 15 000 лева повече, в сравнение с 2013 г.. Най-много подадени молби и отпуснати помощи има в общините Пазарджик – 610 за 620 деца и във Велинград – 310 молби за 316 деца.

Право на тази помощ имат семейства, чиито деца са записани за първи път в първи клас на държавно или общинско училище и средномесечният доход на член от семейството за предходните 12 месеца преди подаване на молба-декларацията, е по-нисък или равен на 350 лева.  Този доходен критерий не се изисква за деца с трайни увреждания, деца с един жив родител и деца, настанени в приемни семейства и в семейство на роднини или близки.

Молби-декларациите се подават по постоянен адрес, след записване на детето в първи клас. От 15 септември социалните работници ще извършват проверки по училищата за посещаемостта на първокласниците, на които е отпусната помощта. Помощта се възстановява, ако детето не постъпи в училище. През 2013 година има санкционирани родители, които са възстановявали средствата.

Крайният срок за подаване на молбите е  30 септември 2014 г..

Страница 1 от 23

Статии

Календар

«ноември 2014»
ПнЧтСрВтПтСбНд
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930

pat3