Вие сте тук:Образование

Пещера. В Пещера се проведе Общински етап на ученическото състезание „Защита при бедствия, пожари и извънредни ситуации".
В състезанието взеха участие 4 отбора от общинските училища, в които бяха включени ученици от шести до седми клас. Участниците преминаха през два етапа на проверка на знанията и уменията – теоретична проверка на знанията и проверка на практическите умения.
Резултати от класирането:
I място – ОУ " Св. Патриарх Евтимий "
II място –ОУ " Петко Рачов Славейков"
III място – СОУ "Св. Кл. Охридски "
Отборите, класирани на призовите места получиха грамоти и награди, осигурени от Община Пещера .
Отборът на ОУ „ П.Р.Славейков" бе в състав:
1. Дани Илиянова Петрова-VІІ „а" клас
2. Васил Иванов Гюрджеклиев-VІІ" а" клас
3. Атанас Димитров Щерев –VІІ „а" клас
4. Петя Делчева Томчева-VІІ"б" клас
5. Айдан Мехмедова Садулова –VІІ „б" кла

Пещера. Блестящите „Звездици" на СОУ"Свети Климент Охридски"спечелиха първа награда на Пети музикален конкурс „Георги Брегов", който се провежда ежегодно в Пазарджик. Талантливите момичета грабнаха компетентното жури с вокалните си данни, чар и сценично поведение и безапелационно спечелиха приза. Достойно се представиха индивидуалните изпълнители. Лили Трампелова от 7.клас спечели втора награда, а петокласничката Борислава Траянова даде заявка за бъдещи успехи. Добрата си подготовка гласовитите момичета дължат на младата си и амбициозна преподавателка Нина Русанова-запалила с младежкия си ентусиазъм малките таланти от пещерското школо.

Вече сме грамотни

Петък, 27 Март 2015 08:00

IMGP4428

Пещера. Традиционният „Празник на буквите“ в ОУ „Петко Р. Славейков“ събра първокласниците, техните семейства и учители на мило тържество в началото на пролетта.Гости на тържеството бяха директорът и пом.директорът на училището, както и учителките на децата от детските градини.

Уверено, със самочувствие, възпитаниците на г-жа Тахова и г-жа Томчева показаха, че вече са грамотни. Децата представиха празнична програма от любими стихчета, песни и сценки, разкривайки красотата и богатството на родния език и култура.

Директорът на училището, П.Христоскова, поздрави малките ученици с първия им голям училищен успех –ограмотяването и им пожела да не забравят, че книгите са прозорче към света. Всеки първокласник получи книжка с приказка от световната съкровищница – подарък от училищното ръководство. Директорът на ОДК Пещера, Зл.Златанова, зарадва децата с билков комплект-паста за зъби и вода за уста.Родителите, които бяха най-щастливи от успеха на децата си, ги изненадаха със специална „книжка за първокласници”, в която да кътат незаменими спомени от първия си клас в училище. Свещичка-фойерверк светна на специалната торта с българската азбука, за да отбележи първия училищен успех на малките ученици. Думи на благодарност за грижите и прекрасните условия за обучение в училището стоплиха сърцата на учителите и ръководството. И цветя, много цветя от обич .

Пещера. През 2014г., Местната комисия за борба срещу противообществените прояви на малолетни и непълнолетни - (МКБППМН) в община Пещера е образувала и разгледала 20 възпитателни дела спрямо 5 малолетни и 12 непълнолетни, съобщи Галина Стоянова от местната администрация. Преобладаващите противообществени прояви са просия и бягство от училище. При образуването и разглеждането на възпитателните дела са спазени процедурите по образуването и разглеждането им, коментира Стоянова. На 3 деца са разглеждани по две възпитателни дела за извършени различни противообществени прояви. Образуването и разглеждането на възпитателните дела протичат безпроблемно по установения законов ред. През 2014 г. са наложени 7 броя възпитателни мерки - "предупреждение" и няма повторно извършено противообществено деяние от децата на тези родители. Представители на Дирекция "Социално подпомагане" – Пещера са присъствали при разглеждането на всички възпитателни дела. При всички случаи, своевременно е уведомена Районна прокуратура за предприетите действия по преписките и са изпратени решенията по възпитателните дела. Няма обжалвани и върнати дела за ново разглеждане.

 

Пещера. „Чистата вода е живот и нашият живот зависи от това, как защитаваме качеството на водата."
Всяка година ,на 22 март правителства и международни организации потвърждават това.  ОУ „Петко Р. Славейков" отбеляза с редица инициативи Световния ден на водата, научи Пещераинфо.  „22 март- Световен ден на водата" бе темата на проведената дискусия в часа на класа . С мото „ Водата е живот" бяха изработените табла, плакати и постери. Проведената среща на учениците от VІІ „а" клас, с представител от отдел „Екология" към община Пещера, отново бе посветена на Световния ден на водата, съобщиха от школото. Всеки ученик постави на гърдите си синя хартиена „водна" капка, символизираща съпричастност към инициативите, посветени на опазване чистотата на водите на планетата. Децата показаха, че познават правилата за намаляване потреблението на вода в домакинствата и за добрите и правилни отговори получиха символична награда-бутилка минерална вода с надпис „Водата е живот".

Пещера. Пролетен карнавал се проведе в  ОУ "Св.Патриарх Евтимий", съобщи Елена Ацинова- директор на местното школо. В забавлението се включиха ученици от 1 до 8 клас, 25 от тях участваха в карнавала с уникални костюми. На импровизираната сцена дефилираха приказни и комикс герои, филмови герои оставили диря в паметта на подрастващите, допълни Ацинова. Жури присъди награди за най-атрактивните облекла. Номинираните за Мис и Мистър "Пролет" са отговаряли на поставени въпроси за да блеснат със своите познания пред съучениците си.  Снежана Паликарова от 4 клас и Йордан Джинин от 2 клас са отличени в категорията 1-4 клас. Мис и Мистър "Пролет" в категория 5-8 клас станаха Сузана Йорданова от 8 клас и Коста Чиков- ученик в 7 клас. Атрактивни награди зарадваха публиката, която масово се включи в замислените от организаторите забавни игри. " За разлика от Коледните мероприятия учениците се радваха от сърце повече на този празник, заради емоцията предизвикана от слънцето, хубавото време и предстоящата априлска ваканция", коментира Ацинова.

Страница 1 от 26

Статии

Календар

«април 2015»
ПнЧтСрВтПтСбНд
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930   

pat3

Последни обяви