Вие сте тук:Образование

София. От 1 септември 2014 г. почти една трета от учителския състав ще получи увеличение на заплатите. Това съобщи при посещението си в гр. Добрич министърът на образованието и науката доц. Румяна Коларова. Тя напомни, че това е един от факторите, с който ще се гарантира успешното започване на учебната година на 15 септември.

Договореното със синдикатите и работодателите увеличение на минималните работни заплати в средното образование ще се осъществи чрез увеличението на единния разходен стандарт. „Това ще стане, въпреки наложените финансови ограничения“, обясни министърът.

Доц. Коларова подчерта, че като представител на служебния кабинет, си поставя за цел да осигури нормален старт на учебната година и да предпази образованието от намесването му в предизборните партизански битки. Министърът допълни, че подготовката за 15 септември, особено в засегнатите от природни бедствия райони, е съпроводено от чувства на оптимизъм заради проявената солидарност  както от учителската колегия, така и от родители, членове на училищни настоятелства, ученици  и граждани, които са се включили в дейностите по преодоляване на последиците от наводненията.

В Добрич министър Коларова, придружена от заместник-министър Ваня Кастрева, посети Хуманитарната гимназия „Св. Св. Кирил и Методий“. Гимназията  е най-сериозно засегнатото от наводнението училище в района. На място представителите на МОН се запознаха с действията по санирането, които обхващат цялостното обновяване на отоплителната инсталация и  кухнята на училището. Там водата е достигала 2,70 метра. Отоплителната инсталация на газ, столовата и кухненската техника са били напълно унищожени.

 

IMG 20140804 110125

Пещера. 

Надя Младенова, началник на кабинета на министъра на образованието и науката, награди отличниците в кампанията „Бъди грамотен“ на 4 август 2014 г. в Пещера.  

Пред читалище „Развитие“ бе разположен специален пункт, в който ученици, младежи и възрастни  тестваха своите познания по български език. Деца от детска градина „Сокол“, която в момента е сборна за града, се включиха активно с песни, стихотворения, гатанки и бяха наградени от г-жа Младенова.  

От общо 282 участници, 46 си тръгнаха с награди.

IMG 20140804 111911

Всички, включили се в събитието, проявиха жив интерес към промените в правописните норми. Организаторите предоставяха безплатни консултации по български език.

Партньори на инициативата бяха Община Пещера и читалище „Развитие“. Проявата беше част от Националната кампания „Бъди грамотен“ на Образователния портал Академика БГ с подкрепата на Министерството на образованието и науката. 

 

Пещера В Пещера се проведе последната инициатива по проект „Многоцветна дъга” – спортен празник под наслов „Мама, татко и аз” с деца, родители и учители от ОДЗ”Деница”. Идеята на това спортно мероприятие бе да обединим идеи, сили и приоритети  в трите най-важни страни – дете – семейство – детска градина, разказа за Пещераинфо директорът на детското заведение Верка Климентова.

Целта на тези съвместни инициативи с родителите – роми  е да осъзнаят, че по-успешни са хората с образование , със социална и емоционална интелигентност.

Именно предучилищната възраст е сензитивният период, през който започва изграждането на тези личностови характеристики, допълни тя.

Иначе самият празник премина с много настроение, игри и веселие. В него се включиха 53 деца, 30 родители и 7 учители.

Пред това отново по проект „Многоцветна дъга, двете детски градини партньори  - ОДЗ”Деница” – гр. Пещера и ОДЗ 36 „Пеперуда” – гр. София, проведоха изнесено обучение на педагозите -  обучители по различните  клубове и ателието по интереси. Лектори бяха Евгения Тополска и Цвета Антонова – професионалисти в тази област за работа с деца в предучилищна възраст. Бяха обсъдени и дадени доста идеи за темите на книжките –помагала, които ще се издадат по повод проекта и постигнати резултати. В тях ще се акцентира на това какво още може да допринесе за образователния модел на работа на децата от малцинствата. Обучението беше както ползотворно в работен вариант, така и полезно за двата екипа.  Споделиха се доста интересни неща от практиката на двете детски градини.   

Пещера. Надя Младенова, началник на кабинета на министъра на образованието и науката, ще награди отличниците в поредния етап на кампанията „Бъди грамотен“ на 4 август 2014 г. в Пещера. Събитието започва от 11.00 часа пред читалище „Развитие“ в центъра на града. Там ще бъде разположен специален пункт, в който ученици, младежи и възрастни ще могат да тестват правописните си умения. При лошо време събитието ще се състои във фоайето на читалището.                                               

Всеки желаещ ще има възможност да провери своя правопис и да получи безплатна консултация по български език. За тези, които се справят с тестовете без грешка, са осигурени награди. Надя Младенова ще поздрави участниците и ще награди първите отличници в правописния маратон.                                                                                                                        

Проявата е част от Националната кампания „Бъди грамотен“ на Образователния портал Академика БГ с подкрепата на Министерството на образованието и науката.

Проект УСПЕХ-успешен прект

Понеделник, 07 Юли 2014 09:32

Пещера-Велинград. Във Велинград се проведе Областна конференция по Проект УСПЕХ за обмяна на добри практики в областта на извънкласните и извънучилищните дейности под мотото: " ДОБРИ ПРАКТИКИ И ПОСТИЖЕНИЯ В ОСЪЩЕСТВЯВЯНЕТО НА ИЗВЪНКЛАСНАТА И ИЗВЪНУЧИЛИЩНАТА ДЕЙНОСТ ПО ПРОЕКТ УСПЕХ ". Форумът бе открит от началника на РИО Пазарджик -Валентина Кайтазова, на него присъстваха директори и ръководители на клубове от цялата област . Проект УСПЕХ е успешен проект-бе основното мнение на присъстващите, както с това, че интересът към него се повишава в годините, така и с факта, че все повече учители, ученици и родители изразяват подкрепата си към него. Работата на СОУ"Свети Климент Охридски"по Проект УСПЕХ бе представена от Петя Георгиева с презентация на тема : Към природата с разбиране и постоянство, в която тя сподели своя тригодишен опит с клубове по проекта . Представянето и впечатли участниците във форума и показа ,че работата по проекти в училище помага на учениците да развият личностния си и творчески потенциал.

С правителствено решение e определен размерът на еднократната помощ за първокласник. Тя ще бъде 250 лева. Ще се получава се от всички, чийто средно месечен доход на член от домакинството е 350 лева за предходните 12 месеца. Без доходен критерий се получава от деца с увреждания, деца в семейство с един жив родител и деца, настанени в приемно семейство.

Страница 1 от 22

higiq34

 

psiho

Статии

Календар

«септември 2014»
ПнЧтСрВтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930     

pat3