Вие сте тук:Образование

Брацигово Едно училище в Брацигово е останало затворено днес. За това информираха от министерство на образованието и науката. Неучебен е бил денят СОУ „Народни будители“, където се работи по отстраняването на проблем на отоплителната инсталация на училището.

Празник на всички студенти

Понеделник, 08 Декември 2014 09:27

На 8 декември e празник на всички студенти в България. Студентски празник от 1903 г., когато е честван 15-годишният юбилей на Софийския университет. Решението за празника е взето на Академичен съвет на 30 ноември 1902 г. След 1944 г. празникът е отменен и е заменен със 17 ноември - Международния ден на студентската солидарност. През 1962 г. празникът на Университета на 8 декември е възстановен. На заседание на Съвета на ректорите, на 28 октомври 1994 г., е взето решение 8 декември да бъде неучебен ден и празник на българските студенти.

desi kostadinova ofic

Пазарджик. Народният представител от ГЕРБ Десислава Костадинова ще организира среща-дискусия за обсъждане на законопроекта за предучилищното и училищно образование. Депутатът от пазарджишкия избирателен район ще даде възможност на учителите от региона да научат повече за проектозакона от хората участвали в неговото написване. Това ще е и още една възможност за обратна връзка между законотворците и онези, които ще са преките изпълнители на законопроекта. Той беше внесен в парламента през ноември, а Десислава Костадинова е един от вносителите му. Срещата е планирана за януари и ще се проведе в областния център – Пазарджик, сподели Костадинова.

Като цяло законопроектът не се различава от този, който заради разпускането на в 41-вото Народно събрание не беше приет.

В него е заложено основното образование да се завършва в 7-ми клас, а средното да е разделено на две степени. Запазва се идеята държавата да дава средства и за частните детски градини и училища. Това ще стане от 2018-та година. Остава и задължителното обучение на петгодишните, но от проектозакона е извадено задължителното обучение на четиригодишните.

Пещера. "Бъдете силни и преследвайте целите си"- това е посланието към учениците на "СОУ Св. Кл. Охридски", което е написал Георги Козарев-кмет на община Пещера. Градоначалникът беше гост на школото по повод Климентовите дни. В празничните прояви беше предвидена среща с бивш възпитаник на учебното заведение. Изненада за Козарев е била срещата между него и доктор Борносузов, съученик на Кмета и възпитаник на гимназията. "Посланието което е оставил Козарев ще бъде сложено на винилов носител за да се вижда от всички", каза Стойка Грудева- заместник директор в училището. Тя допълни че идеята е на ученици от седмите класове и цели посланията оставени от възпитаници да бъдат паметни и предавани на следващи поколения. "Стана така, че Георги Козарев е първият в поредицата "Послание в стихове", коментира Грудева. 

Започнаха Климентовите дни

Понеделник, 01 Декември 2014 10:36

Пещера. Ясна е Програмата за Климентовите дни в СОУ "СВ. Кл. Охридски". На 1 декември от 14.30ч. ще се проведе състезание по български език между 5 "а" и 5 "б" клас. За 2 декември от 14.30ч. е планувано състезание по шахмат между ученици от школото и  ОУ "Св. Патриарх Евтимий".

По-късно ще бъдат обявени резултатите от фотоконкурса "Светът през фотообектива". На 3 декември от 12.30ч. ще се проведе парад на домашни любимци. В 14.30ч. ще започне състезание по тенис на маса между ученициот СОУ "Св. Кл. Охридски" и ПГЛПМ "В. Левски".

На 4 декември учениците и преподавателите ще проведат среща с Георги Козарев- кмет на община Пещера, който е бивш възпитаник на училището.

На 8 декември на курорта "Св. Константин" ще се проведе спортен празник, началният час на мероприятието е 9.30ч.

vyshki

София. Всяка седмица да се извършва профилактика за въшки на децата и учениците е предписало образователното министерство. Причина за сигналите са случаите на поява на въшки в някои училища в страната след началото на новата учебна година.

Същевременно МОН напомня, че съгласно чл. 36, т. 2 от Закона за народната просвета общините осигуряват и контролират здравното обслужване и сигурността на детските градини и училищата, на децата и учениците, като разкриват здравни кабинети за извънболнична медицинска помощ. Организацията и дейността на здравните кабинети в детските заведения и училищата в Република България е регламентирана в Наредба №3 от 27 април 2000 г. за здравните кабинети. Съгласно тази наредба в кабинетите се осъществяват дейности по профилактика на здравето на децата и учениците, както и медицинско обслужване на спешните състояния до пристигането на екип на центъра за спешна медицинска помощ. 

Дейността на здравните кабинети се осъществява от медицинска сестра или фелдшер с образователно-квалификационна степен специалист или бакалавър, но може и от правоспособен лекар или специалист по хигиена на детско-юношеската възраст, педиатрия или обща медицина. Медицинските специалисти трябва да са преминали следдипломно обучение по проблемите на профилактиката и промоцията на здравето в Националния център по хигиена, медицинска екология и хранене  и Националния център по обществено здраве и по оказване на първа помощ при спешни състояния в център по спешна медицинска помощ. Дейността на здравния кабинет може да се осъществява и от лекар, медицинска сестра или фелдшер от амбулатория за първична медицинска помощ.

Минималният брой ученици, обслужвани от един медицински специалист, е 800. Когато в две или повече училища, намиращи се на територията на една община, учат по-малко от 800 ученика, медицинският специалист може да обслужва и повече от едно училище.

Минималният брой деца в детско заведение, обслужвани от един медицински специалист, е 60. Когато в две или повече детски заведения, намиращи се на територията на една община, се отглеждат и възпитават по-малко от 60 деца, медицинският специалист може да обслужва и повече от едно детско заведение.

Страница 1 от 24

Статии

Календар

«декември 2014»
ПнЧтСрВтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031    

pat3