Вие сте тук:Образование

Сайтът на Зелена олимпиада вече е активен. Всеки ученик, който има желание да участва може да се регистрира в онлайн платформатаzelenaolimpiada.bg

Зелената олимпиада е най-мащабната ученическа инициатива с екологична насоченост. Тази година тя е под патронажа на МОСВ и ПУДООС. За първи път партньор е Националният природонаучен музей, който тази година чества своята 125-годишнина.

Всяка година в инициативата на Образователния портал Академика БГ се включват хиляди деца от 1. до 12. клас от цялата страна. Чрез тестове в специално създадената онлайн платформаzelenaolimpiada.bgте проверяват своите знания за опазването на природата. Тестовете са съобразени с различните възрастови групи, а най-успешно представилите се ученици получават атрактивни награди: смартфон, таблет и музикален плеър. За всяка възрастова група са предвидени първа, втора и трета награда.

Решаването на тестовете продължава до 25.01.2015 г. След тази дата специално жури ще отличи победителите, които ще получат своите награди в началото на месец февруари 2015 г.

Пещера. По повод 187- години от рождението на П.Р.Славейков - патрон на училището, на 17.11.2014 г. преподавателите от начален етап организираха разнообразни щафетни игри. Учениците от ІІ до ІV-ти клас се включиха с приповдигнато настроение. Състезаваха се по два отбора от ІІ „а", ІІ „б", ІІІ„а", ІІІ „б", ІV„а" и ІV „б" класове. Отборите, които бяха победители, се състезаваха за финал . Спортният полуден завърши с обща снимка на всички участници и народни хора в двора на училището.

София. По бюджетите на общини да бъдат предоставени 4 289 645 лв. за изплащане на допълнително възнаграждение за постигнати резултати от педагогическия персонал на общинските детски градини, училища и обслужващи звена, предвижда решение, включено в дневния ред на утрешното правителствено заседание. Средствата са предвидени по бюджета на Министерството на образованието и науката и са предназначени за стимулиране на качественото образование.

Международен ден на студентите e

Понеделник, 17 Ноември 2014 10:19

Международният ден на студентите се отбелязва ежегодно на 17 ноември. За първи път се отбелязва през 1941 година в Лондон. Датата е избрана през 1941 г. от Международния студентски съвет (приета и от наследилия го Международен студентски съюз) в Лондон в знак на почит към смъртта на чешкия студент Ян Оплетал и други 9 студенти на 17 ноември 1939 г. На тази дата хитлеристки части атакуват Карловия университет в Прага след студентски демонстрации срещу смъртта на Оплетал и германската окупация на страната. Жертва стават 9 студенти, а други 1200 са изпратени в концентрационни лагери. По-късно, на същата дата, студенти от Политехниката на Атина започват протест срещу военната хунта през 1973 г. Техният протест е смазан, а армията влиза с танкове в университета. Заради този протест денят е официален празник в Гърция и се отбелязва като Ден на гръцките студенти. Пак на тази дата през 1989 г. отбелязването на деня с демонстрация в Прага дава началото на Нежната революция. Ето защо денят се чества в Чехия и Словакия и като Ден на борбата за свобода и демокрация.

amnezia petko r slaveikov

Пещера. Тийн групата „Амнезия” от Пещера беше гвоздеят в хепънинга, белязал последния ден от Славейковите дни в ОУ”Петко Р. Славейков”. Пред учениците младите изпълнители имаха първа официална публична проява.  Причина да бъдат поканени от организатора на хепънинга Никола Руков е фактът, че две от момчетата в групата Йордан Козарев – соло китара и Йордан Зайчев – барабани са бивши възпитаници на училището. Освен тях пред публиката в школото застанаха и Андрей Андреев – бас китара и единствената дама в групата – вокалистката Антония Георгиева.

amnezia fenove

„Амнезия” свирят следните стилове: Фънк, Пънк и Алтернативен Рок. Техни идоли са групи като Red Hot Chili Peppers, Nirvana и Blink 182..., както се убедиха учениците в ОУ”Петко Р. Славейков”.

Мероприятия посветени на 187-та годишнина от рождението на Петко Р. Славейков ще завършат в деня на рождението на П.Р.Славейков, 17 Ноември, когато част от учениците ще посетят къщата –музей на поета в София, а останалата част ще проведат спортен полуден-баскетбол, футбол, щафетни игри.

Пещера. Всички ученици от ІІІ-а клас в ОУ „ Петко Рачов Славейков" с голям ентусиазъм и желание, се включиха в организираните мероприятия по повод 187 години от рождението на патрона на училището. С презентация възпитаниците на школото се запознаха с живота и творчеството му. Рецитираха изучени стихотворения, четоха поучителни басни и творби, написани за малките деца от даровития и талантлив майстор на словото – П. Р. Славейков. Учениците от класа взеха участие и в организираните спортни мероприятия– щафетни игри, футбол, баскетбол, посветени на патронния празник на пещерското училище.

Страница 1 от 24

Статии

Календар

«ноември 2014»
ПнЧтСрВтПтСбНд
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930

pat3