Вие сте тук:Образование

Пещера. Вчера служители от UNICEF проведоха съвместен семинар с ученици от ОУ "Любен Каравелов" и ПГЛПМ „Васил Левски". Форумът стартира със запознаването на учениците с Конвенцията за правата на детето, след което представителите на UNICEF обясниха и представиха пред децата как се правят професионални снимки и колажи. Участниците в семинара имаха възможността да създадат свои фотографии, които да отразяват правата на децата. Учениците направиха своите професионални снимки, които ще бъдат изпратени за участие в инициативата УНИЦЕФ фоторепортери.

Ден на информационното общество

Събота, 04 Октомври 2014 08:47

На 4 октомври, в България е професионален празник на специалистите по компютърна техника, информационни технологии и автоматика. Празнува се от 2007 г., по решение на Министерския съвет. 4 октомври е рождената дата на Джон Атанасов, чийто принос в развитието на компютърната техника е световно признат. Той е роден през 1903 г. в Хамилтън, щата Ню Йорк. Неговият баща Иван Атанасов е български емигрант от с. Бояджик, Ямболско. Майката му Айва Луцена Пърди е учителка по математика. Джон Атанасов се дипломира като бакалавър по електроинженерство през 1925 г. в Университета Гейнсвил, Флорида, а през 1926 г. защитава магистърска степен по математика в Щатския колеж на Айова. В периода 1939-1941 г. Джон Атанасов и Клифърд Бери в Щатския колеж на Айова работят по направата и усъвършенстването на ABC (Atanasoff-Berry Computer), както е наречен първият компютър, който никога не е патентован.

Във връзка с предстоящите избори за Народно събрание на 5 октомври 2014 г.  Министерството на образованието и науката определя деня след вота - 6 октомври 2014 г. (понеделник), за неучебен ден във всички училища на територията на Република България. На повечето места в страната изборните секции се разполагат в учебните заведения. Тъй като е необходимо технологично време за почистване и подреждане на класните стаи след гласуването в училищата и с цел възстановяване на подходящата учебна атмосфера и обстановка, денят след вота се освобождава от учебни занимания.

Със заповедта на министъра  на образованието и науката  доц. Румяна Коларова учебното съдържание за неучебния ден по съответните предмети ще бъде преструктурирано от учителите, одобрено от директорите на училищата и съгласувано с началниците на регионалните инспекторати на образованието. По този начин неучебният ден няма да се отрази на обучителния процес в училищата. 

Пещера. В общинските детски градини и училища в Пещера, Радилово и Капитан Димитриево са налице необходимите условия за обезпечаване на образователно-възпитателния процес през учебната 2014/2015г., увери Георги Козарев- кмет на община Пещера по повод 15 сепември. В детските градини тази година ще бъдат възпитавани 577 деца, като 256 от тях са на 5 и 6 години. Материалната база на детските градини в община Пещера е в добро състояние и отговаря на санитарно-хигиенните норми и изисквания за отглеждане и възпитание на деца. Очакваният общ брой на учениците в общинските училища за 2014/2015г. е 1 700. Сградната база е в отлично състояние, както и материалната база в учебните заведения. Осигурени са правоспособни педагогически специалисти по всички учебни предмети за всички класове и необходимия помощен персонал. Козарев ще присъства на откриването на учебната година в НУ "Михаил Каролиди", съобщиха от пресцентъра на местната администрация. 

Пазарджик. 425 000 лева са изплатени от дирекциите „Социално подпомагане” в област Пазарджик за еднократната целева помощ за ученици, записани  в първи клас на държавно или общинско училище, за покриване на част от разходите в началото на учебната 2014/2015 г.. Сумата от 250 лева са получили родителите на 1703-ма първолаци, а подадените до момента молби в областта са 1800, съобщи директорът на Регионалната дирекция за социално подпомагане в Пазарджик Цветелина Арапова. Подадените през тази година са със 100 в повече от 2013, а отпусната сума за еднократната помощ с 15 000 лева повече, в сравнение с 2013 г.. Най-много подадени молби и отпуснати помощи има в общините Пазарджик – 610 за 620 деца и във Велинград – 310 молби за 316 деца.

Право на тази помощ имат семейства, чиито деца са записани за първи път в първи клас на държавно или общинско училище и средномесечният доход на член от семейството за предходните 12 месеца преди подаване на молба-декларацията, е по-нисък или равен на 350 лева.  Този доходен критерий не се изисква за деца с трайни увреждания, деца с един жив родител и деца, настанени в приемни семейства и в семейство на роднини или близки.

Молби-декларациите се подават по постоянен адрес, след записване на детето в първи клас. От 15 септември социалните работници ще извършват проверки по училищата за посещаемостта на първокласниците, на които е отпусната помощта. Помощта се възстановява, ако детето не постъпи в училище. През 2013 година има санкционирани родители, които са възстановявали средствата.

Крайният срок за подаване на молбите е  30 септември 2014 г..

МВР подготвя мерки за сигурността на децата седмица преди началото на новата учебна година. За да няма инциденти на първия учебен ден, от полицията ще осигуряват безопасността на учениците. Предвидени са патрули както по улиците, така и в близост до училищата. От МВР уверяват, че това не е кампанийно, а работата на полицията ще продължи през цялата година. Ще бъде повишена активността на полицията около училищата и вниманието ще бъде насочена срещу наркодилърите.

Страница 1 от 23

Статии

Календар

«октомври 2014»
ПнЧтСрВтПтСбНд
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

pat3