Вие сте тук:Образование

Пещера. В общинските детски градини и училища в Пещера, Радилово и Капитан Димитриево са налице необходимите условия за обезпечаване на образователно-възпитателния процес през учебната 2014/2015г., увери Георги Козарев- кмет на община Пещера по повод 15 сепември. В детските градини тази година ще бъдат възпитавани 577 деца, като 256 от тях са на 5 и 6 години. Материалната база на детските градини в община Пещера е в добро състояние и отговаря на санитарно-хигиенните норми и изисквания за отглеждане и възпитание на деца. Очакваният общ брой на учениците в общинските училища за 2014/2015г. е 1 700. Сградната база е в отлично състояние, както и материалната база в учебните заведения. Осигурени са правоспособни педагогически специалисти по всички учебни предмети за всички класове и необходимия помощен персонал. Козарев ще присъства на откриването на учебната година в НУ "Михаил Каролиди", съобщиха от пресцентъра на местната администрация. 

Пазарджик. 425 000 лева са изплатени от дирекциите „Социално подпомагане” в област Пазарджик за еднократната целева помощ за ученици, записани  в първи клас на държавно или общинско училище, за покриване на част от разходите в началото на учебната 2014/2015 г.. Сумата от 250 лева са получили родителите на 1703-ма първолаци, а подадените до момента молби в областта са 1800, съобщи директорът на Регионалната дирекция за социално подпомагане в Пазарджик Цветелина Арапова. Подадените през тази година са със 100 в повече от 2013, а отпусната сума за еднократната помощ с 15 000 лева повече, в сравнение с 2013 г.. Най-много подадени молби и отпуснати помощи има в общините Пазарджик – 610 за 620 деца и във Велинград – 310 молби за 316 деца.

Право на тази помощ имат семейства, чиито деца са записани за първи път в първи клас на държавно или общинско училище и средномесечният доход на член от семейството за предходните 12 месеца преди подаване на молба-декларацията, е по-нисък или равен на 350 лева.  Този доходен критерий не се изисква за деца с трайни увреждания, деца с един жив родител и деца, настанени в приемни семейства и в семейство на роднини или близки.

Молби-декларациите се подават по постоянен адрес, след записване на детето в първи клас. От 15 септември социалните работници ще извършват проверки по училищата за посещаемостта на първокласниците, на които е отпусната помощта. Помощта се възстановява, ако детето не постъпи в училище. През 2013 година има санкционирани родители, които са възстановявали средствата.

Крайният срок за подаване на молбите е  30 септември 2014 г..

МВР подготвя мерки за сигурността на децата седмица преди началото на новата учебна година. За да няма инциденти на първия учебен ден, от полицията ще осигуряват безопасността на учениците. Предвидени са патрули както по улиците, така и в близост до училищата. От МВР уверяват, че това не е кампанийно, а работата на полицията ще продължи през цялата година. Ще бъде повишена активността на полицията около училищата и вниманието ще бъде насочена срещу наркодилърите.

Международен ден на грамотността e

Понеделник, 08 Септември 2014 06:49

Международният ден на грамотността се отбелязва на 8 септември. Обявен e от ООН на 17 октомври 1965 и честван за пръв път през 1966 г. Призван е да усили действията на обществото към разпространение на грамотността. През 2002 г. Общото събрание на ООН (с Резолюция № A/RES/56/116) обявява "Десетилетие на грамотността на ООН", а на следващата година утвърждава представения от генералния секретар план за "Десетилетието" (Резолюция № A/RES/57/166). ЮНЕСКО става координатор на международно ниво по съгласуването и стимулирането на проявите предвидени в инициативата.

Многоцветната дъга на "Деница" свърши

Четвъртък, 04 Септември 2014 19:59

IMG 20140903 104519

Пещера. В Пещера се състоя заключителна пресконференция по проект „Многоцветна дъга”, модел за образователна интеграция на деца от предучилищна възраст в междукултурна среда.

Пещераинфо припомня, че в проекта са включени две детски заведения  -„Деница” в Пещера и софийската градина „Пеперуда”.Двете детски градини съвместно със сдружение „Елисавета Кларк и Пенка Касабова” спечелиха проект за създаване на модел за образователна интеграция на деца от предучилищна възраст.

Пред своите колеги, представители на общинската асминистрацията и медиите директорът на детското заведение в Пещера Верка Климентова припомни, че основната идея на проекта е създаване на модел за образователна интеграция в детските градини.

Неговата цел е преди всичко да изгради у децата – роми способност за социална ориентация и безболезнена адаптация в съвременното общество. В края на проекта малчуганите говорят по-добър български, имат повече знание и умения.  

В рамките на последната учебна година учители, деца и родители работиха в клубове по интереси, а малчуганите бяха подготвени за започване на първи клас.

Общата нагласа е дейностите по проекта да продължат, като беше отчетено,че трябва родителите на ромските деца да бъдат въвличани повече и по-често в общи занимания. По проекта са издадени и два наръчника.      

Присъстващите на проявата не пропуснаха да отбележат за това колко различни са предизвикателствата и колко по-трудна е работата на коелектива на ОДЗ"Деница", в която учат само ромски деца. Беше подчертан фактът,че на първо място трябва да бъдат убедени родителите колко е важно децата има да ходят на детска градина и след това на училище. Финализираният проект безспорно е допринесъл за това, но много по-важна е волята на педагозите и помощния персонал да преодолеят специфичните трудности.

София. От 1 септември 2014 г. почти една трета от учителския състав ще получи увеличение на заплатите. Това съобщи при посещението си в гр. Добрич министърът на образованието и науката доц. Румяна Коларова. Тя напомни, че това е един от факторите, с който ще се гарантира успешното започване на учебната година на 15 септември.

Договореното със синдикатите и работодателите увеличение на минималните работни заплати в средното образование ще се осъществи чрез увеличението на единния разходен стандарт. „Това ще стане, въпреки наложените финансови ограничения“, обясни министърът.

Доц. Коларова подчерта, че като представител на служебния кабинет, си поставя за цел да осигури нормален старт на учебната година и да предпази образованието от намесването му в предизборните партизански битки. Министърът допълни, че подготовката за 15 септември, особено в засегнатите от природни бедствия райони, е съпроводено от чувства на оптимизъм заради проявената солидарност  както от учителската колегия, така и от родители, членове на училищни настоятелства, ученици  и граждани, които са се включили в дейностите по преодоляване на последиците от наводненията.

В Добрич министър Коларова, придружена от заместник-министър Ваня Кастрева, посети Хуманитарната гимназия „Св. Св. Кирил и Методий“. Гимназията  е най-сериозно засегнатото от наводнението училище в района. На място представителите на МОН се запознаха с действията по санирането, които обхващат цялостното обновяване на отоплителната инсталация и  кухнята на училището. Там водата е достигала 2,70 метра. Отоплителната инсталация на газ, столовата и кухненската техника са били напълно унищожени.

 

Страница 1 от 23

Alternative flash content

Requirements

higiq34

 

psiho

Статии

Календар

«септември 2014»
ПнЧтСрВтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930     

pat3