Вие сте тук:Образование

Пещера. През изминалата седмица група от 13 доброволци от Филаделфия гостуваха на учениците и учителите от ОУ "Св. Патриарх Евтимий. Те и възпитаниците на школото построиха беседка и няколко маси за пикник разположени в двора на училищет. Фондация Pink има тесни връзки. Американците са за втора, поредна година в училището. Чуждестранните гости проведоха с възпитаниците занимания по английски език, рисуване и спорт. В Олимпийските игри за деца  участваха повече от 30 деца, които получиха дипломи за отличното си представяне. Подобна проява се провежда за първи път на територията на Пещера.

Пещера. Випускници от ПГХВТ "Ат. Ченгелев" получиха свидетелствата си за завършено средно образование на крепостта "Перистера". Дипломите връчи директорът на школото Славия Златанова. Момчетата бяха облякани в костюми на средновековни воини, момичетата предпочетоха да изглеждат като вакханки. Древните вакханки са смайвали римляни и гърци със своята буйност и нескончаема енергия. Названието вакханки идва от това, че участничките в шествието се провиквали- Йакос, йакос ! Думата йакос е българската якост-здравина. Здраве и късмет в живота си пожелаха младежите от Пещера. Възпитаниците на училището получиха напътствия и пожелания за отлична реализация в живота от своята директорка. "Подобна проява на крепостта на гълъба се прави за първи път тук, надявам се да не е последна" коментира Георги Смилянов- управител на хълма "Св. Петка". Вече има утвърден план-прием за новата учебна година. Учениците могат да избират специалностите ресторантьорство и кетъринг, икономика и готварство. Новост ще бъде връщането на задочното обучение в гимназията, коментира Златанова. Приемът за новия период е за ученици след завършен осми клас, допълни шефът на школото.

Пещера. Петнадесет представители от Корпус на мира и НПО "Пинк" гостуват тази седмица на учениците и учителите от ОУ "Св.Патриарх Евтимий", каза за Пещераинфо Елена Ацинова- директор на школото. Петнадесет американци са за втора, поредна година в училището, допълни Ацинова. Чуждестранните гости ще провеждат с възпитаниците занимания по английски език, рисуване и спорт. Предвижда се изграждане на класна стая на открито. На 19.06.2015 г. тържествено беше изпратен випуск 2015 на ОУ"Св.Патриарх Евтимий". Всеки от 20- те завършили осми клас получи свидетелство за завършено основно образование. "Имаме трима пълни отличника и четирима с успех 5.50" уточни Ацинова. Випускниците са уважили своите преподаватели със специална програма с която са изказали благодарността си към учителския екип. "Двадесет преподавателя се грижиха за възпитанието на 210 ученика през учебната 2015г." каза директорката на учебното заведение. 

Пещера. Със Заповед РД09-1788/ 13.11.2014 г. на Министъра на Образованието, СОУ"СВ. Климент Охридски"-Пещера е определено за средищно. На целодневна организация на учебния ден са учениците от 1 до 5 клас разпределени в 5 полуинтернатни групи. Учениците от начален и прогимназиален етап имат на разположение оборудвани стаи за отдих, малък и голям физкултурен салон, както и две открити спортни площадки, които децата използват във времето определено за организиран отдих и спорт. Часовете за самоподготовка са 2, като се спазват следните принципи:
- Припомняне на преподадения материал за деня
- Степенуване по трудност на учебните предмети, включени в самоподготовката
- Усвояване на учебното съдържание с разбиране
- Старателно написване на домашната работа по предмети
Учениците разгръщат творческия си потенциал по време на заниманията по интереси. Рисуват картини, изработват украса и декорации, апликират и оцветяват. Провеждат се различни инициативи, с които децата се запознават със здравословното хранене, ползата от опазването на природата и други.

20150602 102444

Пазарджик-Пещера.Двама учители от ОУ „П.Р.Славейков“, Дафинка Чожгова и Никола Руков взеха участие в областна конференция на тема „Децата и големия свят“, с представяне на  добри педагогически практики , която се проведе в Пазарджик в началото на месеца. Конференцията бе открита от началника на РИО Пазарджик, Валентина Кайтазова, а официални гости бяха народния представител  Десислава Костадинова, както и кмета на град  Пазарджик, Тодор Попов.

Със своя доклад и презентация на тема :„Модерни идеи и концепции за реализиране на екологично възпитание“, Н.Руков предизвика възхищението на аудиторията от водещи педагози, както и адмирациите на проф.Мария Баева. Доклада на Д. Чожгова: „Свободолюбие и героизъм в творчеството на Иван Вазов“ бе върху интегриран урок по български език и литература и изобразително изкуство.

Н.Руков и Д.Чожгова  бяха единствените  педагози от училищата в Пещера, които представиха доклади и презентации на добра педагогическа практика, с което затвърдиха отличното професионално ниво на учителите от ОУ „П.Р.Славейков“, уточни директорът на училището , П.Христоскова.

Пещера. След приключване на двете задължителни матури за зрелостници в ПГХВТ "Ат. Ченгелев", днес се провежда поредния изпит по желание, съобщи Славия Златанова- директор на учебното заведение. Тя уточни, че за изпитите са били допуснати всички възпитаници. По време на матурите е имало проверки от експерти на РИО- Пазарджик. Не са констатирани нарушения по време на изпитния процес, няма анулирани работи. "Това е атестат за работа на учителския колектив", подчерта Златанова. Вече има утвърден план-прием за новата учебна година. Учениците могат да избират специалностите ресторантьорство и кетъринг, икономика и готварство. Новост ще бъде връщането на задочното обучение в гимназията, коментира Златанова. Приемът за новия период е за ученици след завършен осми клас, допълни шефът на школото. 

Страница 1 от 27

Статии

Календар

«юни 2015»
ПнЧтСрВтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930     

pat3